Haberler

Maymun çiçeği hamilelikte riskli olabilir!


    Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, şimdiye kadar hastalığı geçiren 4 gebenin tespit edildiğini söyledi. Buyru, şu uyarı ve önerilerde bulundu:

    Bu 4 gebe de Kongo’da görülmüş. Hastalığı hafif geçiren bir gebe sağlıklı bir bebek dünyaya getirmiş. Hastalığı gebeliğinin ilk 3 ayında geçiren 2 gebe ise düşük yapmış. Gebeliğin son 3 ayında hastalanan ve aynı zamanda sıtma olan gebe ise ölü doğum yapmış. Bebeğin incelenmesi sonucunda hastalığa bağlı deri belirtileri görülmüş ve yapılan testlerde bebeğin ölüm nedeni olarak maymun çiçeği hastalığı tanısı kesinleşmiş. Virüsün plasentayı geçtiği ve fetüsü etkilediği söylenebilir. Hastalık 2-4 hafta içerisinde kendiliğinden düzeliyor. Destek tedavileri yanında, antiviral ilaçlar da kullanılıyor. Hastalığa özel bir antiviral ilaç da bulunuyor.

    Çiçek aşısını 1980’den önce yaptırmış olanlarda hastalık daha hafif seyrediyor. Hamilelerin korunmak için grip benzeri belirtileri olan kişilerle temasta bulunmaktan kaçınması, hastalığın yaygın olduğu bölgelerden gelenlerden uzak durması önemli.